Cementiri Nuclear… ???, No Gràcies: Manifestació a Ascó

L’AMAC NO POT PRESENTAR, NI EL GOVERN DE L’ESTAT ACCEPTAR, CAP CANDIDAT A CATALUNYA PER ACOLLIR EL CEMENTIRI DE RESIDUS RADIOACTIUS (ATC), PERQUÈ EL TERRITORI JA HA MANIFESTAT CLARAMENT I DEMOCRÀTICA EL SEU REBUIG.

Tal com va avançar la CANC fa dues setmanes, la darrera junta directiva de l’AMAC del passat 11 de gener ha pres la decisió de presentar candidatures entre els seus municipis afiliats en la propera assemblea del 27 de gener (només dos dies abans de finalitzar el termini de presentació de candidatures segons la convocatòria del Ministerio de Industria: http://www.boe.es/boe/dias/2009/12/29/pdfs/BOE-A-2009-21107.pdf), un dels quals, finalment acolliria el cementiri de residus radioactius (ATC en les seves sigles en castellà).
El passat dimarts 19 de desembre, l’AMAC va realitzar una reunió a Ascó amb els ajuntaments de d’aquesta àrea nuclear per a fer-los una proposta de repartiment de diners sempre que aquests donin suport a la candidatura d’Ascó. D’aquesta manera, l’AMAC preveu arribar a l’esmentada reunió del 27 de gener amb una candidatura consolidada, Ascó.
A més, el procediment que ha emprés el Govern de l’Esta és poc responsable amb el tractament d’una qüestió tan problemàtica com és la dels residus radioactius. Amb només un mes de termini i amb un simple acord del ple municipal, que es podria aprovar amb una majoria simple, el Govern de l’Estat preveu licitar una instal•lació que acollirà residus radioactius d’alta activitat durant un mínim de 60 anys. (Convocatòria per a la selecció dels municipis candidats a acollir cementiri de residus radioactius: http://www.boe.es/boe/dias/2009/12/29/pdfs/BOE-A-2009-21107.pdf)
Un cementiri nuclear que acollirà tots els residus radioactius de totes les centrals nuclears de l’Estat espanyol, amb una radioactivitat que durarà centenars o milers d’anys, no només incumbeix a l’ajuntament del municipi que el vulgui. Això demostra la irresponsabilitat democràtica que el Govern de l’Estat mostra sobre qüestions relacionades amb la radioactivitat, quan els coneixements científics i la pròpia experiència han demostrat que la radioactivitat no entén de límits ni fronteres territorials. L’abast territorial dels efectes d’un cementiri nuclear amb residus altament radioactius, s’han de veure a llarg termini i amb conseqüències per varies generacions, no afectant tant sols al municipi que l’aculli, com s’ha demostrat amb la fuita radioactiva de la central nuclear d’Ascó 1 del passat hivern 2007-2008.
A més, en la convocatòria del Ministerio de Industria no es té en compte el principi “d’ampli consens territorial, social, i polític” que el president Zapatero i l’aleshores Ministre d’Industria, José Montilla, van dir, des de 2006, a que estaria supeditada la ubicació del cementiri nuclear.

Davant aquest fets LA COORDINADORA ANTICEMENTIRI NUCLEAR DE CATALUNYA (CANC) ADVERTEIXEN A L’AMAC I AL GOVERN DE L’ESTAT QUE NO PODEN PRESENTAR NI ACCEPTAR CAP MUNICIPI CANDIDAT A CATALUNYA, pels següents motius:
1. Perquè el 79% de la població que viu en municipis que formen part de l’AMAC a Catalunya, els seus ajuntaments han aprovat mocions de rebuig al cementiri de residus radioactius als seus plenaris. Aquests municipis són: Vandellòs-Hospitalet de l’Infant, Flix, Mora d’Ebre, L’Ametlla de Mar, Montroig del Camp, Corbera d’Ebre, La Fatarella, el Molar, i Tivissa.
2. Perquè els Consells Comarcals de la Ribera d’Ebre, del Baix Camp, del Baix Ebre, de la Terra Alta i del Priorat, comarques on estan ubicats els municipis pertanyents a l’AMAC, han aprovat mocions de rebuig en contra de l’ATC.
3. Perquè altres 2 Consells Comarcals, el del Montsià i el de l’Alt Camp, també han aprovat mocions en contra de l’ATC. Conjuntament, els Consells Comarcals que han aprovat mocions contra l’ATC representen el 70% dels Consells Comarcals de la demarcació de Tarragona.
4. Perquè 61 municipis de la demarcació de Tarragona, han aprovat mocions de rebuig al cementiri de residus radioactius, més municipis com més prop de les zones nuclears (veure mapa). Aquests municipis acullen el 67% de tota la població de la demarcació de Tarragona.
5. Perquè el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució de rebuig a l’ATC (resolució 150/VIII, BOP núm. 229 de 17-03-2008. Tram. 250-00289/08) instant al govern de la Generalitat de Catalunya a fer el que calgui per evitar la seva ubicació a Catalunya.
6. Perquè les comarques de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, i per extensió Catalunya, ja ha contribuït amb escreix amb la seva quota de nuclearització respecte a la resta de l’Estat, per ser la CCAA amb més reactors nuclears, i les comarques de les Terres de l’Ebreel territori amb més instal•lacions energètiques de Catalunya i de l’Estat Espanyol.
7. Perquè el risc, el perill i la hipoteca a llarg termini que suposa el dipòsit de milers de tones de residus de molt alta radioactivitat que tenen una activitat de milers d’anys, que pot afectar fins i tot a la salut dels ciutadans, NO ABARCA NOMÉS ELS LÍMITS TERRITORIALS DEL MUNICIPI QUE L’ALBERGUI, SINÓ QUE AFECTARÀ A UNA ÀMPLIA ZONA DEL TERRITORI AL SEU VOLTANT.
8. PERQUÈ LA DECISIÓ D’UBICAR EL CEMENTIRI NUCLEAR DE TOTS ELS RESIDUS D’ALTA RADIOACTIVITAT DE TOTES LES CENTRALS NUCLEARS DE L’ESTAT ESPANYOL NO POT RECAURE ÚNICAMENT EN MANS DE LA MAJORIA SIMPLE DEL CONSISTORI D’UN SOL AJUNTAMENT, A CANVI DE COMPRAR LES VOLUNTATS DELS SEUS GOVERNANTS.
Per tots aquests arguments, recordem al Govern de l’Estat i a l’AMAC que, en un estat de dret com el nostre, on ha d’imperar la democràcia i el respecte per les majories, on s’han de salvaguardar els drets individuals dels ciutadans com a membres de ple dret de la UE, no poden tancar els ulls obviant i fent cas omís a tots aquests pronunciaments contraris, majoritaris a la demarcació de Tarragona i al Parlament de Catalunya.
S’insta a aquells alcaldes que han pensat demanar l’ATC que, malgrat tenir majoria al seus consistori, tinguin molt present que no la tenen a la seva pròpia comarca ni a les comarques veïnes, a les que aquest cementiri també afectarà en risc i temps, i que per sobre del dret a la independència municipal ha de prevaldre el bé comú de la majoria de la gent a la que s’afecta.
Així mateix es demana al govern de la Generalitat de Catalunya que prengui les accions encaminades a fer complir la resolució de refús a l’ATC que va aprovar el Parlament de Catalunya.

COORDINADORA ANTICEMENTIRI NUCLEAR DE CATALUNYA (CANC)

Terres de l’Ebre / Camp de Tarrgona
Portaveu de la CANC: Sergi Saladié, Tel. 657.84.31.72
ADHESIONS CONTRA EL CEMENTIRI NUCLEAR
moviments socials i ecologistes:
Greenpeace;
Gepec – Ecologistes de Catalunya;
l’Escurçó;
Plataforma per la Defensa del Territori de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant; Plataforma per la Defensa del Patrimoni Natural del Priorat;
Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE);
Plataforma de la Terra Alta;
Plataforma Salvem la Mar de l’Ebre;
Coordinadora de Plataformes en defensa del territori contra la massificació eòlica; i
La Cala Fòrum de l’Ametlla de Mar;
Societat Civil, Cultural i Solidària per la Pau de Reus;
Federació Intercomarcal de Tarragona de la CGT;
Centre d’Estudis de la Vall (CEV) de Vandellòs;
IPCENA (Institució de Ponent per a la Conservació i l’Estudi de l’Entorn Natural); Alnus – Ecologistes de Catalunya;
Grup Municipal d’ICV-EUiA de Tivissa;
Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA);
Societat Obrera de Tivissa;
Casal Cultural Panxampla;
Associació Limnos;
Col•lectiu Ecologista Bosc Verd;
Plataforma Antiincineradora de la Vall de Ges;
Teatre Musical del Montgrí;
Maulets del Baix Ebre;
Alternativa Baix Gaià;
Junta Veïnal de l’Entitat Local Descentralitzada de Jesús;
Associació d’Història Antiga i Arqueologia de les Terres de l’Ebre.
Sindicat d’Oficis Varis de CNT Maestrat-Ports
Ciutadans per la 3ª República
Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC)
IES Joaquín Bau de Tortosa
SEO/Bird Life-Delta de l’Ebre.
Grup Natura Freixa de Flix
Associació de Dones de Miravet
Associació de comerciants i empresaris d’Horta de Sant Joan

agents econòmics com:

El Consell Regulador de la D.O. Terra Alta,
El Consell Regulador de la D.O. Montsant,
L’Associació de Cases de Pagès del Priorat
L’Agrupació de Productors de Fruita Dolça de les Comarques Meridionals,
La Cooperativa Agrícola de Capçanes,
Unió de pagesos de Catalunya
Joves Agricultors i ramaders de Catalunya

partits polítics a nivell de Catalunya posicionat clarament contraris:

ERC de Catalunya
ICV-EUiA de Catalunya
JERC de Catalunya
Joves d’Esquerra Verda
Els Vers alternativa verda de Catalunya

Grups polítics municipals:

Grup Municipal d’ERC Vandellòs-Hospitalet;
Grup IMNOVA de Móra la Nova;
Grup Municipal d’ICV-EUiA de Reus;
Grup Municipal d’ICV-EUiA de Cambrils;

One Comment

  1. Qué curiós. També he fet una entrada sobre el mateix tema en el meu bloc. Si hagués passat abans per aquí, hagués pogut incloure-hi dades més substancioses.
    Espero que et vagi de gust el càrrec de Secretari General del PCC. Molt enhorabona.