CORRUPTORES INVISIBLES

CORRUPTORS INVISIBLES (article publicat a setmanari El Triangle)
 
Sovint es parla dels corruptes i hi ha interès de focalitzar la corrupció en la política, però i els corruptors, qui i on són? La corrupció que apareix aquests dies a Santa Coloma de Gramenet se suma a la llista que ve d’Andratx a Mallorca, de Gürtel a Madrid i València o de Marbella a Màlaga. En aquests cassos s’han vist implicats alcaldes i dirigents de partits polítics, simplement els peixos que han picat l’ham que van llençar empresaris i intermediaris sense escrúpols, que volien guanyar encara molt i molt més. El model de creixement especulatiu ha fomentat la corrupció i ja se sap que qui sembra vents recull tempestats.
 
Una societat que aplaudeix l’enriquir-se sense treballar es pot corrompre fàcilment. Uns ho fan a la Borsa especulant amb els diners aliens, d’altres amb informació privilegiada de sòl, comprant barat i venent car. I del negoci no s’escapa ni la terra, ni l’aigua i aviat ni l’aire que respirem. Un element indispensable per a l’ésser humà com el sòl que trepitgem es mercantilitza de forma grollera i, en general, les coses valen un preu que res té a veure amb el valor real que representa crear-les (com els pisos, que costen el doble o el triple del seu valor real).
 
S’ha traspassat la frontera raonable a l’hora de guanyar diners. El capitalisme financer s’està menjant al capitalisme productiu, és a dir, els especuladors arrasen no només amb els treballadors i les treballadores, també amb els botiguers, les empreses mitjanes i petites, els autònoms, amb tothom i tot allò que vol treballar per guanyar-se la vida i no participa de la cultura especulativa del neoliberalisme.
 
Qui porta els diners als paradisos fiscals sinó la pròpia banca espanyola? Qui presenta expedients de regulació d’ocupació sinó les pròpies multinacionals cercant majors beneficis, oblidant els territoris i les persones? Què son aquestes pràctiques legals sinó corrupció legal?
 
Així doncs, emprem el temps en desemmascarar i denunciar als corruptors, els veritables responsables de la crisi econòmica i de valors col.lectius.
 
Joan Josep Nuet és senador d’EUiA.

One Comment

  1. Ei JoanJo!

    Bonic el blog nou! Hauries però d’importar els escrits de l’antic!

    I tb bon article!