Declaració conjunta del Fòrum de Sao Paulo i del Partit de l’Esquerra Europea

enlazando_alternativas

Declaració conjunta del Fòrum de Sao Paulo i del Partit de l’Esquerra Europea

La Cimera Unió Europea-Amèrica Llatina té lloc en mig d’una profunda crisi estructural del sistema mundial capitalista, una crisis sistèmica, econòmica, ambiental i energètica, els efectes de la qual colpegen tot el món.

Malgrat el fracàs evident del model neoliberal, que és l’origen i la causa immediata d’aquesta crisi, en aquesta cimera es proposen mesures i formes de cooperació econòmica inspirades en aquest model, amb receptes que només afavoreixen les grans empreses, a la banca i les corporacions que volen que els pobles paguin el cost de la crisi. Això és evident en el cas de Grècia, on la UE i el FMI proposen les mateixes mesures que ja han fracassat a tot el món.

El Partit de l’Esquerra Europea (PEE) i el Fòrum de Sao Paulo (FSP), posem l’accent en la necessitat d’un canvi radical i d’una alternativa a la fallida del neoliberalisme i del capitalisme a nivell mundial.

Un veritable canvi de sistema que situï les solucions no en el benefici empresarial, sinó en la consecució de la plena ocupació i la conservació del medi ambient, la defensa de l’Estat del benestar, el dret a la salut i a l’educació, el control universal, públic i social dels recursos estratègics, la supressió dels paradisos fiscals i de les transaccions financeres i la fiscalitat del capital especulatiu, per la justícia social i la lluita contra les creixents desigualtats socials que aquest model produeix.

Reunits a Madrid, representants del FSP i una delegació del PEE, assistents a la cimera dels pobles ‘Enlazando Alternativas’ Madrid 2010, reafirmem la nostra voluntat de col.laborar i cooperar de manera solidària i per això acordem:

1.- Expressar el nostre suport a les aportacions dels processos d’Amèrica Llatina cara a la visió d’una nova democràcia, representativa, participativa i comunitària, amb reconeixement als drets i la integració dels pobles i l’efectiu control social i ciutadà sobre les autoritats nacionals i subnacionals.

2 .- Comprometre’ns amb una visió del dret al desenvolupament del poble d’Amèrica Llatina que li permeti una democràcia veritable i integral, representativa i participativa, així com una economia al servei de la gent, equitativa i justa, amb sobirania i ple aprofitament dels seus recursos naturals i potencialitats, en una societat amb drets individuals i socials, que es relacions amb Europa i el món globalitzat en condicions d’igualtat i de mutu benefici.

3 .- Alertar contra els acords i tractats comercials bilaterals que la UE busca imposar a països d’Amèrica Llatina, especialment els que ara s’estan abordant amb Amèrica Central, que no respecten els processos d’integració llatinoamericans, i rebutjar la imposició de condicions a favor de les transnacionals, les seves patents, així com garantir el seu control sobre els recursos naturals i els beneficis extres dels oligopolis.

4 .- Expressar una posició ferma anticolonialista i a favor de l’autodeterminació dels pobles llatinoamericans encara sotmesos al colonialisme, especialment en el Carib. Així mateix ens solidaritzem amb els pobles d’Haití i de Xile, víctimes de terribles terratrèmols amb conseqüències devastadores per a la població.

5 .- Tal com ja vam fer a Mèxic l’agost passat, rebutgem el procés de militarització a Amèrica Llatina i, especialment, els plans Colòmbia i Mérida, que constitueixen les dues peces de la pinça amb les que l’imperialisme nord-americà pretén garantir la seva debilitada i impopular hegemonia en una Amèrica Llatina que canvia i defensa la seva sobirania i els drets dels seus pobles en un creixent nombre de països, alhora que estén l’hegemonia militar a altres països. Condemnem l’actitud dels militars nord-americans davant de la catàstrofe d’Haití.

6 .- Repudiar la criminalització de la lluita social i de les forces d’oposició d’esquerra i progressista, en diversos països d’Amèrica Llatina com Colòmbia, Perú i Mèxic, íntimament vinculats als interessos de l’imperi nord-americà i als seus membres contra el canvi a Amèrica Llatina. Denunciem i condemnem la vulneració sistemàtica dels drets humans i la persecució física i l’assassinat de líders camperols, sindicalistes, indígenes, polítics i socials a Colòmbia.

7 .- Rebutjar el cop d’estat a Hondures i les eleccions fraudulentes que han imposat Lobo i denunciar els atacs que el Govern del president Lugo està rebent a Paraguai.

8 .- Desenvolupar una acció política coordinada per demanar la fi del bloqueig de Cuba i la llibertat dels 5.

9 .- Coordinar esforços d’investigació i de propostes alternatives entre les fundacions i centres de recerca vinculats a les forces del FSP i la xarxa ‘Transform!’ del PEE promovent invitacions i seminaris de forma recíproca. Cooperar en les publicacions i esforçar-nos per a crear mecanismes de recerca i seguiment de les corporacions transnacionals europees a Amèrica Llatina per exercir una acció d’aclariment, denúncia i control de les mateixes. En aquest marc es proposa una trobada entre el PEE i el FSP, a finals de 2010 o començaments de 2011, a Grècia o algun país de l’àrea dels Balcans.

10 .- En el marc del XX trobada del Fòrum de Sao Paulo, a Buenos Aires, del 17 al 20 d’agost, realitzar una trobada bilateral i realitzar altres activitats conjuntes en el marc del Fòrum Social dels EUA, de les Amèriques i, en particular, en el marc del Fòrum Social Mundial Dakar 2011.

Madrid, 16 de maig de 2010

One Comment

  1. PLtOfi xwfjshbltuku, [url=http://wnlxfooyxdey.com/]wnlxfooyxdey[/url], [link=http://bdslodvaxbec.com/]bdslodvaxbec[/link], http://nlstbqflqlkj.com/