Feixisme mai més, ni a Mauthausen ni enlloc (article El Triangle)

MAUTHAUSEN 2
Feixisme mai més, ni a Mauthausen ni enlloc
Joan Josep Nuet. Senador d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA)

Convidat per l’Amical de Mauthausen, el passat cap de setmana vaig assistir als actes de commemoració del 65è aniversari de l’alliberament d’aquest camp d’extermini nazi, ubicat a Àustria. Acompanyats de vells republicans i antifeixistes deportats al camp de Mauthausen i per joves estudiants de tot l’Estat espanyol, vam poder recordar el que va passar i assentar ensenyaments i actituds perquè això no torni a passar mai més.

Aquest ha estat també un homenatge als republicans espanyols doblement castigats, doncs van patir el càstig de l’exili forçat i el càstig de la presó, la tortura i la mort en els camps d’extermini. Cal recordar que Mauthausen va començar sent un camp destinat als dissidents polítics, comunistes i socialistes, i després s’hi van afegir els jueus, els presoners de guerra, els homosexuals i un llarg etcètera. Tots els ‘diferents’ segons l’obsessió política i racial nazi.

A Mauthausen vam recordar que el franquisme, el feixisme i el nazisme van ser la mateixa ideologia, i que els republicans espanyols deportats i assassinats als camps van córrer aquesta sort per decisió del règim franquista de “deixar fer” al nazis i, per tant, aquest també en va ser responsable.

Una de les maneres de matar a Mauthausen era especialment cruel: mal alimentar i denigrar als presos i fer-los treballar fins l’extenuació i la mort. Què hi passa pel cap d’un home quan ja només pesa 37 quilos i puja i baixa 186 escales d’una cantera amb una pedra de 20 quilos a les seves espatlles?

Quan algú relativitza el feixisme, el seu racisme i la seva violència de classe pot, amb coneixement o sense, ajudar a que tornin les seves proclames. Partits feixistes i també de dretes que fan de la xenofòbia bandera o jutges del Suprem que entenen el franquisme haurien de passar, al menys un cop a la seva la vida, per Mauthausen.

3 Comments

  1. Pingback: Tweets that mention Feixisme mai més, ni a Mauthausen ni enlloc (article El Triangle) - El Bloc de Joan Josep Nuet -- Topsy.com

  2. If you want to buy real estate, you will have to receive the http://lowest-rate-loans.com. Furthermore, my sister always uses a small business loan, which seems to be really firm.

  3. 7tcvlc ktoaqnheqfgl, [url=http://npmrddazsrhh.com/]npmrddazsrhh[/url], [link=http://zfnxnsppnetj.com/]zfnxnsppnetj[/link], http://doxdtsxiaocf.com/