ICV-EUiA promourà una ILP per evitar la privatització del sistema de Salut i de la gestió dels centres públics sanitaris

Nuet i Coscubiela presenten en roda de premsa a Cerdanyola les propostes de la coalició en matèria de Salut i se solidaritzen amb les mobilitzacions en defensa del CAP

El número 3 d’ICV-EUiA per Barcelona, Joan Josep Nuet, ha destacat aquest matí a Cerdanyola del Vallès la “protesta activa” dels veïns i veïnes de diferents barris, poblacions i ciutats –ha posat d’exemple Bellvitge, Montcada i Reixac i Girona- en defensa dels sistema públic de Salut i contra el tancament dels serveis d’urgències als CAP i de plantes hospitalàries. “El 20-N nosaltres som l’alternativa per a aquesta gent que s’oposa a la privatització sanitària” ha assegurat Nuet, que ha afegit que arreu on governen CiU i el PP s’ha privatitzat serveis sanitaris i s’han retallat prestacions, cas de Catalunya, País Valencià i Madrid. El dirigent d’EUiA i candidat ha acabat demanant a “la gent indignada amb les retallades” que voti ICV-EUiA.

La coalició ha triat Cerdanyola i en concret el CAP de Serraparera per llançar el seu missatge en defensa del sistema públic de Salut –tot i que per la pluja la roda de premsa dels candidats s’ha traslladat a un indret a cobert-. Com ha explicat la candidata número 4 i regidora de Rubí, Marta Riba, la comarca del Vallès Occidental pateix un dèficit en infraestructures sanitàries i els 2 nous hospitals previstos en l’etapa del Govern d’Entesa –a Rubí i a l’àrea de Cerdanyola- “els veiem llunyans”, ha dit Riba, que també ha destacat que la comarca “no ha callat” i s’ha mobilitzat des que a l’estiu van començar a ser efectius els tancaments de CAP els caps de setmana i el trasllat de l’atenció a altres centres. En aquest sentit, la candidata s’ha referit especialment a les lluites en defensa dels CAP a Viladecavalls i Santa Perpètua de Mogoda.

Finalment, el cap de llista d’ICV-EUiA, Joan Coscubiela, ha afirmat que les propostes de la coalició en defensa del sistema nacional de Salut tenen rigor i credibilitat, perquè es basen en dades reals i arguments sòlids, són viables i tenen l’autoritat que dóna defensar el mateix al carrer i al Parlament.

Per a Coscubiela, les retallades aplicades en Salut afecten la qualitat de l’assistència a la població i creen atur i ha declarat que las bases de les retallades impulsades per CiU i PP són falses, doncs ni hi ha massa despesa, ni aquesta és descontrolada ni és ineficient, com pretenen les forces de la dreta. Així, el candidat roig i verd ha explicat que la despesa sanitària a Catalunya és de les més baixes de l’entorn: el 5,86% del PIB, mentre a Espanya és del 6,7%. Quant als nivells d’eficiència, els considera alts gràcies en part a l’esforç dels professionals del sector.

D’altra banda, Coscubiela ha criticat l’augment de les llistes d’espera propiciat per les retallades, llistes que en alguns centres s’han doblat de manera discriminatòria segons el nivell adquisitiu dels usuaris. El candidat ha insistit que la política aplicada per CiU està provocant una caiguda de la qualitat assistencial i més atur: “Han aprofitat la crisi econòmica per imposar el seu model d’assegurances privades”.

La proposta d’ICV-EUiA per impedir la privatització de la Salut: presentar una ILP que signifiqui “una barrera legal a la possibilitat que es substitueixi el model públic i posi límits rigorosos a la gestió privada dels centres públics”.

Comments are closed.