Investigar els crims del franquisme no és delicte: Article al Triangle

ACTO GARZÓN
 
Investigar els crims del franquisme no és delicte
 
Joan Josep Nuet. Senador d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA).
He signat manifestos en defensa del jutge Baltasar Garzón i participo en l’acte organitzat a Madrid per CCOO i UGT en el seu suport front el procés engegat pel jutge Varela. Està clar que la dreta judicial vol donar-li un cop de mà a la dreta política que està esquitxada pel ‘cas Gürtel’. S’imaginen que a Alemanya un partit nazi proposés processar els jutges del processos de Nüremberg en què es va jutjar a la jerarquia del nazisme? Allà és impensable, però aquí els fatxes de Manos Limpias i els falangistes volen asseure Garzón per investigar els crims del franquisme. Simplement esperpèntic.

No estem defensant Garzón, estem defensant molt més, la possibilitat de jutjar els assassinats i recuperar o no la memòria de centenars de milers d’homes i dones enterrats a les cunetes dels camins i als camps d’arreu d’Espanya. No volem venjança, volem justícia, conèixer la veritat i, com he dit, recuperar la memòria d’ells i elles, per a poder viure democràticament, sentir-nos orgullosos de la seva lluita i dignes de la seva memòria.

El procés de Varela és comparable al 23-F i vol recordar-nos cada dia que Franco va morir al llit, però com a Xile, Argentina o Guatemala, els assassins i els que donen suport o comprensió a la seva barbàrie cada dia dormen més intranquils. El futur serà el de la reparació moral de les víctimes i la recuperació de la nostra historia republicana amputada.

Comments are closed.