Sobre les recents condemnes a l’Estat Espanyol contra els Drets Fonamentals, per la llibertat d’expressió i per la derogació de la Llei Mordassa

En defensa de la llibertat d’expressió i per la derogació de la Llei Mordassa

Comunicat de Catalunya en Comú Podem sobre les recents condemnes a l’Estat espanyol que vulneren drets fonamentals

Davant les recents condemnes a l’Estat espanyol que fan retrocedir en drets fonamentals a tota la ciutadania, Catalunya en Comú Podem es reafirma en la defensa de la llibertat d’expressió i reclama la derogació definitiva de la Llei Mordassa.

El 2017 va ser un any d’atemptats flagrants contra les llibertats democràtiques a l’Estat espanyol, especialment la llibertat d’expressió, tal com confirma l’informe del 22 de febrer d’Amnistia Internacional: Europa, peligrosamente desproporcionado. Desenes de persones van ser processades i 20 van ser declarades culpables per “enaltiment del terrorisme” i “humiliació a las víctimes” en xarxes socials, segons l’ONG. El document recull, entre d’altres casos, el de Cassandra Vera, la tuitaire que va ser condemnada a un any de presó pels seus acudits sobre Carrero Blanco. A més a més, l’informe també detalla com periodistes i ciutadans van ser sancionats per la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a Llei Mordassa.

Aquest context absolutament regressiu en matèria de drets civils que confirmava Amnistia Internacional es feia extensiu a la limitació de protestes pacífiques, recordant les càrregues policials de l’1 d’octubre a Catalunya, així com l’excessiva i desproporcionada presó preventiva de líders de la societat civil com Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, acusats de sedició.

El darrer episodi d’aquesta vulneració de drets humans va succeir el 20 de febrer de 2018 quan el Tribunal Suprem condemnava a tres anys i mig de presó el raper Josep Miquel Arenas Beltrán, conegut com Valtonyc, per les seves cançons crítiques amb la monarquia. Valtonyc haurà d’entrar a presó per enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries a la Corona per deu cançons de l’àlbum Residus d’un poeta, deu temes més de Mallorca es Ca nostra i, per últim, dues cançons més que van ser publicades a Youtube amb el títol de Marca España i El Fascismo se cura muriendo.

El mateix 20 de febrer, la jutgessa Alejandra Fontana, de Collado Villalba (Madrid), demanava la retirada del llibre Fariña, de Nacho Carretero, que aprofundia sobre el narcotràfic a Galícia. La retirada cautelar del llibre era a petició de l’exalcalde d’O Grove (Pontevedra), José Alfredo Bea Gondar, qui va demandar el gener a Carretero i l’editorial Libros del KO per una suposada vulneració del seu dret a l’honor, ja que apareixia en dues ratlles del llibre.

Així mateix, el 21 de febrer la galeria d’art ARCO instava a Santiago Sierra a retirar 24 fotografies de l’exposició que duia per títol Presos políticos en la España Contemporánea, en la que apareixien fotografies pixelades d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Cuixart, així com els joves detinguts per agressió a dos guàrdies civils a Altsasu, Navarra.

Aquesta vulneració de drets tan fonamentals tenen el seu origen en la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a Llei Mordassa, que vulnera drets tan fonamentals com el dret a la no-discriminació per ideologia política, mitjançant el Registre Central d’Infraccions per a la Seguretat Ciutadana; el dret de defensa i la presumpció d’innocència; el principi de seguretat jurídica; el dret fonamental del dret a la intimitat o la llibertat personal; el dret a la informació i a la llibertat d’expressió.

Malgrat el Congrés dels Diputats el 21 de març de 2017 va aprovar la Derogació de la Llei aprovada en solitari pel Partit Popular amb majoria absoluta el 2015, el tràmit de la seva derogació ha quedat bloquejat per la Mesa del Congrés, on PP i Ciudadanos hi tenen majoria.

Per aquests motius, Catalunya en Comú Podem reclama que es desbloquegi de manera urgent la derogació definitiva de la Llei orgànica 4/2015 de Seguretat Ciutadana, i demana l’absolució del cantant Josep Miquel Arenas Beltrán, condemnat a 3 anys i sis mesos de presó.

Així mateix, Catalunya en Comú Podem crida a participar a la “concentració per la llibertat d’expressió i l’amnistia total de les preses polítiques i encausades” que se celebrarà aquest divendres a les 18 hores a la Plaça de Catalunya.

Comments are closed.